препоръчани: Плетене | клюки за известните | монтана | новини | радио | HTML5 Hidden Object games
Калифорния забрани на ресторантите да използват трансмазнини
Автор Кулинар   
28.07.2008
ХамбургерКалифорния стана първият щат, забранил използването на трансмазнини в ресторантите, следвайки примера на няколко големи града и вериги за бърза закуска, които вече не използват мазнините, които причиняват затлачване на кръвоносните съдове, съобщи Асошиейтед прес.
В петък губернаторът Арнолд Шварценегер подписа законопроект, който ще забрани на ресторантите и другите заведения за обществено хранене да използват олио, маргарин и масло, които съдържат трансмазнини. Забраната няма да важи за хранителни продукти, продавани в опаковки на производителя.
Трансмазнините се съдържат в малки количества в месото и млечните продукти. Образуват се най-често при взаимодействие на растително масло с водород, което се използва за приготовлението на печени и пържени храни.
Тези мазнини са основен причинител на сърдечно-съдови заболявания. Научните изследвания сочат, че трансмазнините причиняват и диабет, затлъстяване, безплодие при жените, както и някои видове рак. Според експерти трансмазнините са много по-опасни за здравето от наситените мазнини, защото намаляват нивото на така наречения "добър холестерол".
В Сиатъл, Ню Йорк и Филаделфия вече съществуват забрани върху трансмазнините, но Калифорния е първият щат, който въвежда такава забрана. Глобите за нейното нарушение ще варират от 25 до 1000 долара. Всички забрани, предвидени в закона, ще влязат в сила до 1 януари 2011 г.
actualno.com
 
Готварски Рецепти arrow Любопитно arrow Калифорния забрани на ресторантите да използват трансмазнини
Генериране на страницата: 0.0352 секунди