препоръчани: Плетене | клюки за известните | монтана | новини | радио | HTML5 Hidden Object games
Магданоз (мерудия)
Автор Кулинар   
03.08.2008

magdanoz.jpgМагданозът благодарение на разнообразния си минерален състав, на богатото съдържание на витамини и ароматни вещества намира широко приложение в ежедневната храна като подправка на ястия и като лечебно растение. Кореноплодът на магданоза съдържа от 11,6 до 36,4% сухо вещество, до 10,1% захари, от 1,5 до 3,2% суров протеин, от 1,6 до 1,7% минерални вещества, от които главно калий, калций и фосфор, от 20 до 35 мг витамин С, каротин, витамин В6 и пр. Листата са по-богати с белтъчни вещества, минерални соли и витамини, отколкото кореноплодът. Витамин С в листата се съдържа от 58 до 290 мг, каротин до 5,21 мг и др. Според някои автори достатъчно е да се приемат 30 г магданозени листа, за да се задоволят дневните нужди на организма от витамините С и В6. Поради този богат състав се препоръчва магданозът да се употребява в големи количества. Листата на магданоза се използуват в медицината като средство за възстановяване силите на организма след боледуване, против кръвотечение на венците, при някои болести на очите, като пикочогонно средство и др. Пресният сок от магданозени кореноплоди се използува като прибавка към готови супи и сосове, като се слага в момента на поднасянето им. Приема се и като подправка към други зеленчукови сокове при хранене със сурови храни в количество до 25 г. В нашата кухня магданозът се прилага почти във всички блюда, и то обикновено в прясно състояние. Магданоза може да се запази чрез изсушаване и чрез осоляване.

Запазване на магданоза чрез изсушаване
Предназначеният за изсушаване магданоз се измива на китки в няколко води. Отцежда се, разстила се върху чиста маса да се подсуши, след което се отделят само листенцата. Те се разстилат в тава или върху хартия на пласт, не по-дебел от 1 см, за да се изсушат, и се поставят на сянка на запазено от прах място. Обикновено магданозът се суши в стая на отворен прозорец. На слънце той пожълтява и губи от аромата си. След изсушаването се прибира в добре затворени буркани или кутии и се пази на сухо място.

Запазване на магданоза чрез осоляване
Магданозът запазва по-добре цвета и аромата си, ако се осоли. Той се почиства от примесите, измива се в няколко води, отцежда се и се поставя да просъхне. Нарязва се на ситно, поставя се в голям съд и се осолява, като на 1 кг нарязан магданоз се поставя 250 г сол. Размесва се добре със солта, нарежда се плътно в малки високи бурканчета и се притиска с дървена лъжица, докато се появи сок и между магданоза не се допусне да остане въздух. Отгоре се покрива с кръгче платно и се притиска с тънка дъсчица, която трябва да потъне 2 см в отделилия се сок. Съхранява се на студено. При посоляване на ястието трябва да се има предвид количеството сол в магданоза.

Запазване на магданоза в смес с други подправни зеленчуци
Магданозът е добра подправка в много ястия, запазен за зимата в смес с целина, моркови и лук. Почиства се и се измива добре магданоз, заедно корени и листа, целина също корени и листа, моркови и лук. Корените се нарязват на малки и тънки ивички, зеленината се реже също, лукът — на полумесеци. Количеството на отделните подправки може да бъде еднакво, но от предпочитаната подправка може да се постави повече. Към килограм нарязана смес се прибавя една или две лютиви пиперки и пет сладки, които се почистват от семената и се нарязват колкото е възможно по-ситно, за да може тяхната лютивина и аромат да проникнат в цялата смес. Към 1 кг нарязана смес се прибавя 200 г сол, размесва се добре, нарежда се плътно в малки бурканчета и добре се притиска с дървената дръжка на кухненския нож, за да не остане помежду въздух и сместа да потъне в отделилата се от солта течност. Отгоре се покрива с кръгло парче платно и се притиска с тънка дъсчица, която трябва да потъне 2 см в отделилия се сок. Съхранява се на тъмно и студено място. При посоляване на ястието трябва да се има пред вид количеството сол, поставено в подправната смес.

 
Готварски Рецепти arrow Подправки arrow Магданоз (мерудия)
Генериране на страницата: 0.0265 секунди